שיטות חימום במכונות האספרסו
חימום המים במכונות האספרסו הוא אחד מהמדדים החשובים בקביעת טיב המכונה, באיכות הקפה המופק ממנה ובאורך חיי המכונה.
בגלל הצורך להפעיל את מכונת האספרסו הן להפקת אספרסו והן להקצפת חלב בעזרת קיטור נדרשות מכונות האספרסו לעבוד בשני מצבי טמפרטורה.
- נמוכה לאספרסו - בסביבות 92 מעלות
- גבוהה להכנת קיטור - מעל 100 מעלות
חלק מהמכונות מסוגלות לעשות זאת בו זמנית וחלקן לא.
קיימות מספר שיטות לחימום המים במכונות אספרסו. חימום באמצעות צינור מחומם (טרמובלוק), דוד יחיד, מחליף חום או שני דוודים
להלן סרט הסבר מתוך הסדנא להפעלת מכונת אספרסו


טרמובלוק (ThermoBlock) - בצינור מחומם, הנקרא טרמובלוק, המים עוברים דרך צינור מפותל שמסביבו טרמובלוק גוף חימום המחמם את המים תוך כדי זרימתם. בשיטה זו אין צורך להמתין להתחממות המים והמכונה מוכנה תוך דקה. כדי ליצור קיטור, מחממים עוד קטע בצינור ומנצלים את המשאבה ליצירת לחץ. יש לשחרר הרבה מים לפני שמקבלים קיטור טוב, והקיטור יוצא בפולסים בגלל עבודת המשאבה.

מבדילים בין 3 סוגים של טרמובלוקים

טרמובלוק רגיל כמו בתמונה, טרמוג'ט (TermoJet) ששכבת הבידוד דקה יותר והוא מתחמם במהירות גבוהה מאד. מקובל במכונות ברוויל. וטרמוקויל (ThermoCoil) שזה סליל מושקע בתוך הבלוק והמים עוברים מסביבו.




.דוד יחיד

השיטה הנפוצה ביותר במכונות האספרסו הביתיות. דוד יחיד בנפחים בדרך כלל מ-120 עד 500 מילילטר.
דוד יחיד

בעבודה עם דוד יחיד עובדים באחד משני המצבים - או במצב אספרסו, או במצב קיטור.

בהפעלת המכונה המים מתחממים לטמפרטורה של 90 +- 3 מעלות צלזיוס, המתאימים להכנת אספרסו.
כאשר רוצים לייצר קיטור עבור הקצפת חלב, חייבים לעבור למצב קיטור ע"י הדלקת מפסק נוסף המפעיל את גוף החימום. ממתינים זמן של בין 15 ל-60 שניות (בהתאם לנפח הדוד ועוצמת גוף החימום)  עד שטמפרטורת המים בדוד תגיע לסביבות 120 מעלות צלזיוס.
פתיחת ברז הקיטור תשחרר את הקיטור בלחץ חזק. כמות הקיטור תלויה בנפח הדוד.
כאשר רוצים לחזור לעשות אספרסו שוב, יש לכבות את מפסק הקיטור ולשחרר קצת קיטור כדי להכניס מים קרים לדוד ולהוריד את הטמפרטורה.

​להן שרטוט של דוד יחיד בשני מצבי הפעולה: אספרסו, וקיטור:



יתרונות דוד יחיד:
  • טמפרטורת המים יציבה יחסית לטרמובלוק, ולא תלויה בטמפרטורת המים הקרים
  • לחץ קיטור חזק ויציב - קל להקציף חלב ממש כמו בבית קפה
  • בגלל הצנורות הגדולים ובגלל הקשר הישיר בין הדוד לידית החליטה אפשר להכין אספרסו בידית גדולה כמו בבית קפה.
חסרונות דוד יחיד:
  • כל מעבר ממצב אספרסו למצב קיטור או חזרה ממצב קיטור למצב אספרסו, דורש המתנה.
  • כמות הקיטור מוגבלת ומאפשרת להכין בכל פעם בין 2 כוסות חלב לעד 6 כוסות חלב, תלוי בנפח הדוד.
  • יקר מטרמובלוק


מחליף חום
שיטה זו היא השיטה הנפוצה ברוב מכונות האספרסו המקצועיות ובמכונות בבתי הקפה. (למרות שבשנים האחרונותהחלו חברות המיצרות מכונות לבתי קפה לעבור לשיטה של 2 דוודים). שיטת חימום זו מתאימה גם למכונות ביתיות מהרמה הגבהה. מחליף החום שומר את מירב היתרונות של חימום בשני דוודים בלי להכפיל את כל המערכות ולכן היא כדאית הן במחיר היצור והן מבחינת התחזוקה.
בשיטה זו יש דוד גדול, שהמים מחוממים בו לטמפרטורה קרובה ל-120 מעלות צלזיוס כך שחלק מהמים הפכו לקיטור.
בתוך דוד זה עובר צינור, שהוא בעצם דוד קטן, שבתוכו עוברים המים המיועדים להכנת אספרסו.
המים בדוד הגדול מחוממים ע"י גוף חימום טבול, ואילו הדוד הפנימי מחומם מהמים שעוטפים אותו.
כלומר המים המשמשים לאספרסו לא מחוממים ע"י גוף חימום, אלה ע"י המים החמים מדוד הקיטור.
בחלק מהמכונות האלו מצוידות בחיבור קבוע לברז וההפעלה נעשית במשאבה סיבובית חזקה שמשפרת את ביצועי המכונה.
בשיטה זו אפשר לקבל קיטור ולהכין אספרסו בו זמנית ללא מגבלות.

להלן שרטוט המדגים את פעולת מחליף החום:

יתרונות מחליף חום:
  • אפשר להכין אספרסו ולהקציף חלב בו זמני (בלי זמני מעבר כמו בדוד יחיד)
  • קיטור חזק ביותר ללא מגבלה
  • מים חמים לתה, קפה נמס או סתם לחמם כוסות
  • איכות קפה מעולה
חסרונות מחליף חום: 
  • יקר
  • לוקח זמן מרגע ההדלקה עד לקפה הראשון 


שני דוודים

שיטה המשמשת את מכונות הקצה. רק במכונות מקצועיות משקיעים בהכפלת הרכיבים כדי לקבל את האיכות המקסימלית. בשיטה זו דוד אחד לחימום מים להכנת אספרסו והשני לקיטור. בגלל כמות המים בדוודים וקצב העבודה. מכונות אלו מצוידות בדרך כלל בחיבור קבוע לברז.
אלו מכונות מקצועיות שבהן אפשר, להכין מספר ספלי קפה בו-זמנית ולהמשיך ברצף. הן משמשות בבתי קפה, שם קצב ההכנה גבוה.
לכל דוד יש גוף חימום, וכל דוד נשלט ע"י מערכת בקרה המאפשרת למשתמש לקבוע את הטמפטורה של המים בכל דוד.

- דוד ראשון הוא גדול והוא משמש למים חמים ולקיטור להקצפת חלב. הטמפרטורה בדוד נעה בין 120-130 מעלות צלזיוס.
  גודל הדוד נע בין 1.1 ליטר עד ל-18 ליטר או יותר במכונות מקצועיות בבתי קפה עם כמה ראשים. במכונות עם ראש אחד      המתאימות גם לשימוש בייתי, בדרך כלל גודל הדוד הוא סביב 2 עד 3 ליטר.

- דוד שני הוא דוד קטן בגודל של 0.3-0.5 ליטר המיועד להכנת האספרסו. הטמפרטורה בו סביב 90 מעלות.

להלן שרטוט המדגים את העבודה עם 2 דוודים:


יתרונות 2 דוודים:
  • הקפה האיכותי ביותר
  • קפה ללא הפסקה
  • קיטור איכותי ביותר ללא הגבלה
  • יכולת קביעת כל הפרמטרים בכל דוד במדויק בהתאם לטעם של המשתמש
חסרונות 2 דוודים:
  • זמן ההמתנה בין ההדלקה עד להכנת הקפוצ'ינו הראשון ארוך
  • יקר מאד
שיטות חימום במכונות האספרסו

השאירו תגובה

כל התגובות עוברות אישור לפי פרסום