מטחנה קונית או מטחנה שטוחה?

מטחנה קונית או מטחנה שטוחה?

אחת השאלות ששואלים אותנו לקוחות המון פעמים, האם לרכוש מטחנה קוניות, או מטחנה עם סכינים שטוחות?


קשה לכם להחליט? מתלבטים? תמיד תוכלו להתייעץ עם המומחים באמיגו פתח תקווה ולרכוש במקום את המטחנה המתאימה לכם צור קשר.

ההחלטה, מה עדיף (קוני או שטוח) הפכה לוויכוח ענק ברשת ואנסה לפתור פה חלק מהוויכוח.

לפני הכל - תאור:

באופן כללי מחלקים את מטחנות הקפה עם גלגלי שיניים טוחנות לשני סוגים: קוניות ושטוחות

מטחנה שטוחה

מטחנות עם דיסקיות טחינה משוננות שטוחות 

      

מטחנה קונית

מטחנות עם דיסקיות טחינה משוננות קוניות


איך הן פועלות?

שיטת העבודה של שני סוגי המטחנות שונה בתכלית!

 מטחנה שטוחה

הקפה הנכנס מלמעלה נזרק לצדדים בכח צנטרפוגלי, בגלל הסיבוב המהיר, ויוצא מצידי השיניים. לשונית מיוחדת, המסתובבת ביחד עם השיניים, אוספת את הקפה ומזרימה אותו לפתח היציאה.
        
 מטחנה קונית
הקפה הנכנס מלמעלה לתוך הסכינים יוצא מלמטה, כשהכח הדוחף את הקפה כלפי מטה הוא כח הכבידה.
בחלק מהמטחנות הקוניות מוסיפים בראש הדיסקיות מניפה קטנה הדוחפת את פולי הקפה בכח כלפי מטה.
        

 
השוואה בין מטחנה קונית למטחנה עם סכינים שטוחות

בגלל שיטת העבודה השונה, מקבלים הבדל בתוצאה הסופית.

  • מטחנה שטוחה חייבת להסתובב מהר (לפחות 700 סיבובים בדקה - ממוצע נא בין 1,200 ל-1,400 סיבובים בדקה) כדי "למשוך" את פולי הקפה ולטחון אותם ולבסוף "להעיף" אותם בכל הסיבוב החוצה.
  • מטחנה קונית יכולה להסתובב לאט. (כ-300 עד 600 סיבובים בדקה) הכח הדוחף את הקפה הטחון מטה הוא כח הכבידה ולחץ הפולים הנכנסים. סיבוב מהיר מידי יגרום לפולים להיכנס מהר מידי, והקפה הטחון לא יצליח לצאת באותו הקצב והוא "יידחס" ביציאה.
  • במטחנה שטוחה הקפה הנטחן מתפזר כלפי חוץ לרדיוס גדול יותר ולכן מאוורר יותר מהקפה היוצא ממטחנה קונית. אך, בחלק מהמטחנות השטוחות הלשונית שאוספת את הקפה לכיוון פתח היציאה, דוחסת אותו ולבסוף הקפה שהיה מאוורר הופך דחוס מחדש. (חברות מסוימות החליטו להטות את דסקיות המטחנה בזוית כהה של 75מעלות ואף בזווית של 90מעלות, כך שהקפה הנטחן המאוור, זורם החוצה בקלות.
  • במטחנה שטוחה, בגלל הסיבוב המהיר והחיכוך עם הקפה, הקפה הטחון מתחמם יותר ממטחנה קונית.
  • ושוב, בגלל הסיבוב האיטי, מטחנה קונית שקטה יותר ממטחנה שטוחה.

מעבר לעובדות אלו קיימות תאוריות רבות, חלקם תומכים במטחנות קונית וחלקם בשטוחות.
ההמלצה - להתיעץ עם מומחים ולבדוק לפני שקונים.

  • מטחנה קונית

במטחנה קונית יש 2 גלגלי שיניים, אחד חיצוני שבדרך כלל הוא סטטי, כלומר מעוגן למטחנה ולא זז במהלך הטחינה, והשני הפנימי (ראו בתמונה) שמסתובב.
הצורה של גלגלי השיניים מאפשרת לפולי הקפה להילכד ע"י בין גלגלי השיניים, ומכיוון שהמרווח בין הגלגלים הולך וקטן, פולי הקפה נטחנים והקפה הטחון נופל מלמטה.

  • מטחנה עם גלגלי שיניים שטחות

במטחנה שטוחה יש 2 גלגלי שיניים, אחד תחתון שבדרך כלל מסתובב במהירות גבוהה, והשני מעליו סטטי, שמעוגן למטחנה ולא זז במהלך הטחינה. את המרווח בין גלגלי השיניים ניתן להגדיל ולהקטין כרצוננו, כשהמרווח בין גלגלי השיניים קובע את עובי הטחינה.
פולי הקפה שנכנסים דרך המרכז, "נזרקים" בכח צנטרפוגלי לתוך הסכינים שטוחנים את הקפה, והקפה הטחון "עף החוצה, גם הוא בגלל הכח הצנטרפוגלי. כדי שפעולת המטחנה תעבוד ברצף יש צורך במהירות סיבוב גבוהה, לפחות 700rpm.

השוואה:
כדי לקבל החלטה מושכלת חייבים לדעת את היתרונות והחסרונות של כל שיטה.
ההבדלים המהותיים בין המטחנות הן:

  • במטחנה קונית הקפה נופל מטה מכוח הכבידה ולכן לא נשאר קפה טחון במטחנה בתום הטחינה. במטחנה עם סכינים שטוחות הקפהנזרק החוצה ע"י הכח הצנטרפוגלי שיצר הסיבוב. ולכן נשאר קפה טחון במטחנה שלא יוצא החוצה בתום הטחינה.
  • מהירות הסיבוב האיטית של המטחנה הקונית, מייצרת פחות רעש.
  • הסיבוב המהיר, במטחנה עם סכינים שטוחות "מעיף" את הקפה לצדדים "ומאוורר" אותו.
  • לעומת מטחנה קונית שהקפה נשאר לא מאוורר וחלקיקי הקפה דבוקים (ראו תמונה מתוך האתר של חברת המטחנות המובילה Ceado)

 

התכונה קונית שטוחה
מהירות סיבוב איטי מתחת ל-400rpm מהר מעל 700rpm
הכוח שדוחף את הקפה הטחון החוצה כח המשיכה (גרביטציה) כוח צנטרפוגלי
כיוון יציאת הקפה מגלגלי השיניים מטה לצדדים החוצה
כמות קפה טחון הנשארת במטחנה לאחר טחינה קטנה גדולה
רעש נמוך בהשוואה למטחנה זהה עם סכינים שטוחות גבוה בהשוואה למטחנה זהה קונית
אוורירי לא אוורירי, צפוף, אוורירי מאד
חום* נמוך בהשוואה למטחנה זהה עם סכינים שטוחות גבוה בהשוואה למטחנה זהה קונית
קצב טחינה דומה למטחנה זהה עם סכינים שטוחות** דומה בהשוואה למטחנה זהה קונית**
מחיר גבוה בהשוואה למטחנה זהה עם סכינים שטוחות נמוך בהשוואה למטחנה זהה קונית
 

הערות:
* מטחנה קונית, המסתובבת לאט יותר, אכן מייצרת חום נמוך יותר, אך בהתחשב בכל שבדרך כלל טוחנים מנה של אספרסו בודדת או כפולה, אין לפרמטר זה כל השפעה.
** אין ממש דרך להשוות בין גודל סכינים של מטחנה קונית לגודל הסכינים במטחנה עם סכינים שטוחות. אפשר לציין באופן כללי, שרוחב הסכינים השטוחות (לא קוטר, כי אם קוטר חיצוני פחות קוטר פנימי) צריך להיות שווה לגובה גלגל הסכינים הקוניות כדי להניח שהמטחנות די דומות ביכולות שלהן.

סיכום:
המלצה שלנו היא לרכוש מטחנה בהתאם לסוג מכונת האספרסו שברשותכם.
מנסיון ראינו שהממוצע למחיר מטחנה צריך להיות בין שליש לבין חצי ממחיר מכונת האספרסו שברשותכם.
כמובן, ככול שהמטחנה טובה יותר, הפוטנציאל שלכם להפיק אספרסו איכותי יותר, גדל. מטחנה פשוטה תייצר אספרסו פחות טוב, גם אם ברשותכם מכונת אספרסו משוכללת ביותר.
אם באמת רוצים להגיע לאספרסו הטוב ביותר, אפשר לרכוש מטחנה קונית מקצועית במחירים גבוהים ביותר.

מצב שוק המטחנות בארץ:
רוב המטחנות הביתיות הבסיסיות, הן מטחנות קוניות:
גראף 702, 802 , 90 - ללית, - דלונגי 520
לעומת זאת, רוב המטחנות היותר מקצועיות, הן מטחנות סכינים שטוחות
רוקי, גרינטה, קומפק K3, K6, K10, מאצר (רוב המטחנות), אובל, צ'יאדו (רוב המטחנות)
אם רוצים מטחנה מקצועית קונית יש מספר דגמים
צ'יאדו E37K
Robur מאצר Kold, ומאצר 

חזרה שיטות לטחינת קפה - סוגי מטחנות

השאירו תגובה

תגובות חייבות לעבור אישור לפני פרסום באתר

שדה חובה

x
x